De Jeruzalemkerk werd in 1933 gebouwd als Nederlands Hervormde kerk voor de wijk Assendorp. Bijzonder aan het kerkgebouw is dat het door twee vooraanstaande kerkarchitecten is ontworpen.
De architect van de oorspronkelijke kerk is G. van Hoogevest en de ontwerper van uitbreiding met zalen is M. Duintjer. De zalen werden in 1955 toegevoegd.
Het gebouw is aangewezen als gemeentelijk monument.
Van Hoogevest
Van Hoogevest werd beïnvloed door de Amsterdamse Schoolstijl. De Jeruzalemkerk heeft de typische kenmerken voor deze bouwstijl: donkere baksteen, stijle daken, smalle, hoge vensters, dakkappelen, glas-in-lood, een duidelijk gemarkeerde entree. Het exterieur is door een scherp lijnenspel behoorlijk plastisch, als een beeldhouwwerk. De plattegrond heeft een traditionele opzet met een toren.
Duintjer
Marinus Duintjer was een van de toparchitecten van de kerkenbouw na de oorlog. Zo ontwierp hij in de jaren 50 de Kruiskerk in Amstelveen en de Opstandingskerk in Amsterdam die nu beiden Rijksmonument geworden zijn.
Bij Duintjer draaide het om het samenspel tussen techniek en esthetiek. Hij volgde daarmee Le Corbusier. DIt is bijvoorbeeld te zien aan de dakbalken die uitsteken aan de buitenzijde: ze zijn zowel constructief als decoratief.
Andere typische kenmerken van Duintjer zijn het overstekende dak, de grote glaspuien en de afstemming van de lichtinval op het gebruik van de ruimten.
Duintjer ontwierp eveneens het Provinciehuis van Zwolle (1961) en het naastgelegen zorgcentrum De Molenhof (1964).
Orgel
Het orgel, eveneens uit 1933, werd gebouwd door firma Valckx & Van Kouteren & Co uit Rotterdam. Het is nu in onderhoud bij de firma Flentrop uit Zaandam.